Πως κάνουμε έλεγχο της υδραυλικής εγκατάστασης στο σπίτι μας

Σελίδα προς ενοικίαση

Συμβουλές που μας γλιτώνουν χρήματα από την πρόληψη μεγαλύτερων ζημιών

Έλεγχος νεροχύτη

ελεγχος σωληνωσεων

Γεμίζουμε και τις δύο γούρνες του νεροχύτη με νερό και απελευθερώνουμε συγχρόνως και τα 2 πώματα ώστε να τρέξει πάρα πολύ νερό στην αποχέτευση. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε αν παρουσιάζονται διαρροές ή βουλώματα που δεν είχαμε παρατηρήσει, αλλά και προβλήματα στον καταστροφέα σκουπιδιών αν έχουμε εγκατεστημένο.

Αν υπάρχει πρόβλημα φραξίματος σε κάποιο σημείο της αποχέτευσης, το νερό θα επιστρέψει στη γούρνα που δεν υπάρχει καταστροφέας.

Οι παλιοί γαλβανισμένοι σωλήνες αποχέτευσης συσσωρεύουν ιζήματα στο εσωτερικό τους και μειώνουν την εσωτερική διάμετρο χρόνο με το χρόνο ώσπου οι συνδέσεις να παρουσιάσουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα εκροής. Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να αντικατασταθούν οι σωλήνες που κοστίζει αρκετά.

Η δοκιμή στο νεροχύτη μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα σε άλλα σημεία γιατί το νερό αναγκάζεται να επιστρέψει σε συστήματα αντίστροφης όσμωσης, στα σιφόν της τουαλέτας του ισόγειου αν το σπίτι μας είναι διώροφο, στους υπόγειες σωληνώσεις, στα σιφόν του μπάνιου και άλλα κατώτερα σημεία. Θα πρέπει να τα ελέγξουμε όλα για ενδεχόμενες βλάβες που θα παρουσιάσουν στο κάτω πάτωμα και να επιδιορθώσουμε ανάλογα.

Έλεγχος υπόγειων σωληνώσεων

Όταν βουλώσουν οι υπόγειες σωληνώσεις είναι πηγή μεγάλης αναστάτωσης για κάθε ιδιοκτήτη. Όταν βουλώσουν οι υπόγειοι σωλήνες τότε το νερό από ψηλότερες εγκαταστάσεις θα βγαίνει από τη χαμηλότερη έξοδο, κάποιο σιφόν δηλαδή. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι το πρόβλημα είναι στο σιφόν αλλά κάπου αλλού και θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος. Απλώς το πρόβλημα παρουσιάζεται εκεί λόγω της ιδιότητας της κίνησης του νερού.

Έλεγχος τουαλέτας

Στεκόμαστε επάνω από τη λεκάνη με τα πόδια μας δεξιά και αριστερά. Δίνουμε ένα ελαφρό σπρώξιμο με τις κνήμες μας για να ελέγξουμε ότι δεν κουνιέται καθόλου. Εάν κουνιέται η λεκάνη τότε σίγουρα θα παρουσιάσει κάποια διαρροή αργά ή γρήγορα και χρειάζεται άμεσα στερέωση.

Τραβάμε το καζανάκι αρκετές φορές και ελέγχουμε εμπρός, πίσω και στο πλάι κάτω από τη λεκάνη για διαρροές. Αν η λεκάνη φράζει συχνά, τότε χρειάζεται αλλαγή. Εδώ χρειάζεται μια έρευνα αγοράς για τη νέα λεκάνη που έχει καλές δυνατότητες απορροής.

Leave a Comment